SHOWDOWN VERENIGING TILBURGsport voor mensen met een visuele beperkingShowdown, een flitsende sport voor jong en oud!
Korte historie:
de sport showdown vindt zijn oorsprong in Canada in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Een jonge werknemer, Joe Lewis, raakte blind door een bedrijfsongeval. Na zijn revalidatie kwam hij tot zijn grote teleurstelling erachter dat er haast geen sport bestond die blinden en slechtzienden zelfstandig konden beoefenen. Joe zat niet bij de pakken neer maar liet zich inspireren door het populaire spel 'air hockey'. Dit spel wordt door twee personen gespeeld die een platte schijf met grote snelheden kaatsen op een soort biljarttafel waarbij de spelers proberen om de schijf in het doel te krijgen van de tegenstander.

Joe bedacht een variant en gebruikte de naam showdown, een term uit de tijd van het 'Wilde Westen', dat zoveel betekende als: een directe confrontatie tussen twee personen.
In 1980 werd showdown geïntroduceerd door een Canadees team tijdens de Wereldspelen in Arnhem. Negen jaar later werd Showdownvereniging Tilburg opgericht.
De sport
Showdown wordt op gehoor gespeeld. De bal is van hard plastic ter grootte van een tennisbal gevuld met metalen kogeltjes die hierdoor bij het rollen geluid produceert. Spelers zijn verplicht een blinddoek te dragen (afgeplakte skibril) zodat een ieder gelijk aan elkaar wordt gesteld. Op deze manier kunnen ook mensen zonder visuele beperking meedoen.

Showdown wordt door twee spelers op een tafel van 3.60 bij 1.22 m. gespeeld. Aan de korte zijden van de tafel bevindt zich een doel dat verdedigd wordt door een speler. Om de tafel heen is een opstaande rand van 15 cm. hoog om te voorkomen dat de bal van de tafel rolt. In het midden, boven op de opstaande randen, staat een dwarsplank waar de bal onderdoor hoort te gaan. Met behulp van langwerpige slagbatjes wordt met verbazingwekkende snelheden de bal over de tafel gespeeld. De spelregels zijn simpel. De bedoeling is dat beide spelers hun doel verdedigen en moeten proberen bij hun tegenstander een doelpunt te scoren.

Een doelpunt telt voor 2 punten en degene die de bal uit de tafel slaat krijgt een strafpunt. De speler die 11 punten scoort is winnaar.
Snelheid, concentratie en reactievermogen zijn kenmerken voor deze sport die op zowel recreatief als in wedstrijdverband beoefend wordt. Jaarlijks worden landelijke toernooien gehouden alsook een landelijke competitie en een Nederlands Kampioenschap.

Kruikentoernooi
Het paradepaardje van de Showdownvereniging Tilburg is het jaarlijks terugkerend Kruikentoernooi. Al kort na de oprichting van de vereniging werd dit landelijk toernooi georganiseerd. In 2002 werd de tiende editie gevierd door er een tweedaags toernooi van te maken. In 2014 werd het 25-jarig bestaan van de vereniging groots gevierd met een meerdaags toernooi waar ook spelers uit België, Duitsland en Frankrijk aan deelnamen.
Het Kruikentoernooi werd traditiegetrouw steeds begin september gepland als opening van het sportseizoen. Het was een toernooi dat zich prima leende voor zowel wedstrijdsporters als recreanten van alle leeftijden. Ook beginnende scheidsrechters vonden hier een prima oefenterrein. Het toernooi werd gemengd gespeeld.
Er konden maximaal 80 spelers meedoen aan het toernooi. Iedere speeltafel vereiste een apart lokaal omdat anders een wedstrijd verstoord werd door het geluid van andere wedstrijden.
Er werd op negen showdowntafels gespeeld in 4 klassen die elk een eerste, tweede en derde prijs kenden. De nummer 1 van Klasse A was net zoveel waard als de nummer 1 van Klasse D, C of B. Dit werd tot uitdrukking gebracht door aan de nummers 1 naast de beker ook een ambachtelijk gebakken kruik als prijs beschikbaar te stellen. De kruiken zijn voor iedere klasse identiek aan elkaar.

De beoefening van showdown stelt blinden en slechtzienden in staat volledig zelfstandig te sporten. De handicap heeft geen rol van betekenis en de sporter voelt zich als een vis in het water. Door het dragen van een blindering kan een ieder meedoen. Een prachtige manier om mensen met en zonder beperking samen te laten sporten. Tevens werden 4 nieuwkomers, vluchtelingen uit Syrië, ingezet als scheidsrechter. Ze zijn speciaal voor dit doel door de vereniging opgeleid en voelen zich enorm gewaardeerd om op deze manier mee te doen.

Evenals in 2015 en 2016 werd het Kruikentoernooi gehouden in de Symfonie, een prachtige locatie aan de Eilenbergstraat 250, 5011 EC Tilburg, op zaterdag 9 september 2017. Wethouder Hans Kokke heeft rond 18.00 uur de prijzen uitgereikt.
Voor meer informatie:
Jos Donders, voorzitter
M: 06 38252723
E: josdonders@ziggo.nl
e: secretariaat@showdowntilburg.nl
I: www.showdowntilburg.nl

Showdown Vereniging Tilburg Informatiefolder algemeen en Showdown Tilburg KRUIKENTOERNOOI Showdown Regels NL showdown competitie
Showdown Tilburg op Facebook Korte omschrijving Showdown NSGK en hun doelstellingen Contact
Facebook pagina showdown NL IBSA Website betreft showdown

© 2021 Showdown Tilburg